fredag 18 december 2009

Julcheesecake

Jag har gjort en egen variant på cheesecake såhär lagom till jul. Här är receptet:

Julcheesecake
Denna cheesecake har en smak av pepparkaka, apelsin och lingon.

250 gram pepparkakor
125 gram flytande margarin
3 st ägg
1 dl socker
200 gram philadelphiaost eller annan naturell färskost
3 dl vispgrädde
Rivet skal av en apelsin
3 droppar eterisk olja av apelsin
2 -3 dl frysta lingon (beroende på hur syrlig smak man vill ha)

1. Mal eller krossa pepparkakorna. Blanda med flytande margarin.


2. Tryck ut degen i en form (ca 2 liter), gärna med avtagbar kant. Själv tog jag engångsformar i aluminium den här gången för att kunna ge bort.

3. Vispa vitan till ett hårt skum.

4. Vispa socker och äggulor pösigt och blanda sedan i philadelphiaosten, apelsinskal och eterisk olja.

5. Vispa grädden hårt.

6. Blanda i grädden i röran tillsammans med lingonen och vänd sen i äggvitan. Rör ihop försiktigt till jämn smet.

7. Häll upp i formen. Dekorera med lingon och ev. kanel.

8. Frys i minst 4 timmar. Ta ut cheesecaken ur frysen 20-30 minuterinnan servering.


Här är en mini cheesecake jag gjorde för att vi skulle kunna provsmaka...

Inga kommentarer: